2018. szeptember 5., szerda

Óvakodj a duplikált tartalomtól!



1.) Mi az a duplikált tartalom?

Olyan online tartalmat értünk alatta, mely ugyanazon vagy egy másik domain alatt szereplő tartalmi elemmel "pontosan megegyezik, vagy arra észrevehetően hasonlít". Bővebb információ magyarul is elérhető a Google tudásbázisában itt: https://support.google.com/webmasters/answer/66359?hl=hu .


2.) Miért problémás a duplikált tartalom?

Sok helyen olvasni azt, hogy a "Google bünteti", ez ebben az egyszerű formájában nem teljesen igaz, de mindenképpen foglalkozni szükséges vele. Még egy 2008-as blog bejegyzésében a Google nyilatkozott is, nem létezik "büntetés": https://webmasters.googleblog.com/2008/09/demystifying-duplicate-content-penalty.html . Az viszont tény, hogy a keresők algoritmusai figyelik és rögzítik a duplikált tartalmakat, és a keresési sorrendek összeállításakor figyelembe veszik a tartalmak keletkezésének idejét (igyekszik az eredetit előnyben részesíteni) ill. az adott oldalak minőségét. Nem biztos, hogy szerencsés az általunk forgalmazott termékek gyártóinak vagy saját versenytársaink weboldalaival versenyezni.


3.) Három hiba, melyből gyakran születik duplikált tartalom a webáruház üzemeltetők körében:

3/1: Termékek leírásának 100%-ban történő átvétele pl. a gyártó oldaláról. Természetesen egy termék specifikációja fix, ennek elhelyezésével semmi probléma nincs (ha a tartalmi elemek felhasználására engedélyt kaptunk). Igyekezzünk viszont ne a teljes leírást átvenni, és elhelyezést követően sok-sok saját tartalmat írni mellé!

3/2: Ha a webáruház több domain cím alól is ugyanúgy elérhető.

3/3: Tájékoztatók változatlan formában minden oldalon, ugyanazon termékleírás használata több termékhez.


4.) Hogyan tudom ellenőrizni, szerepel-e az oldalamon duplikált tartalom, másolt-e valaki?

Több kereső eszköz is elérhető az interneten, én a http://www.copyscape.com -ot ajánlom egy gyors ellenőrzésre, egy részletesebbre pedig a http://www.siteliner.com -ot. Utóbbi weboldalunk címének megadását követően 250 aloldalt tud elemezni ingyenesen, és kijelzi az esetlegesen más oldalakon is megjelenő tartalmakat. Sok egyéb hasznos kimutatást is készít az elemzett oldalakról, mint pl. a szöveg/kód arány, oldalak betöltődési sebessége, melyeket szintén összehasonlít az esetlegesen hasonló oldalakéval.



5.) Hogyan tudom megelőzni, hogy engem másoljanak?

Igazából sehogy, de a folyamatos ellenőrzés sokat segíthet. Továbbá le lehet tiltani az egér jobb gombjának a használatát a weboldalon, de ez csak a nagyon kezdőket fogja megakadályozni a másolásban.