2022. január 27., csütörtök

22 tipp 2022-re webáruház tulajdonosoknak

 


Kedves Olvasó!

Nagyon köszönöm érdeklődésedet az alábbi cikk iránt! Engedd meg, hogy röviden bemutatkozzak; Nagy Ádámnak hívnak, idén már 17. éve vezetem a bolthely.hu webáruház szolgáltatást mely eddig már több mint 1500 webáruháznak sikerült elstartolni és jelenleg is több százan használják rendszerünket.

Sokszor tapasztalom azt, hogy elindulni a könnyebb; "OK, mostmár van webáruházunk is", utána viszont az üzemeltetés finomhangolásához már sokszor elvész a vállalkozói energia. Lehet ez a kezdeti sikerek meglétének vagy pont annak hiányának okán is. Akár webáruház nyitását tervezed vagy már jópár éve üzemeltetsz, bízom benne az alábbi javaslatok között sok olyat találsz melyhez azonnal megjön a kedved kipróbálni, és hozzá fog járul a forgalmad növekedéséhez!

 

1. Legyen modern a megjelenésed!

2022-re már régóta velünk van az internet, és így az online vásárlás is. Generációkat változott a weboldalak struktúrája és azok grafikai lehetőségei is. Főleg a fiatalabb, tapasztalt internet felhasználó közönség érzékeny egy weboldal kinézetére - olyannyira, hogy azonnal be is zárhat egy weboldalt ha ódivatúnak tűnik. Ugyanakkor a már idősebbeknek is van mostanra rálátása, hogy mi az ami esetleg elavultnak számít. Külön igaz lehet ez ha olyan terméket forgalmazunk melyet sok más webáruház is; a látogató megnyitja pl. egy termékkeresőből a három legalacsonyabb ajánlatot, és 1-1 másodperc alatt ki is választja a számára legszebb webáruházat mivel ahhoz plusz bizalom fogja kötni! Sok esetben minimális költségből frissíthető webáruházunk kinézete; egyeztess üzemeltetőddel és/vagy egy megbízható grafikussal a lehetőségekről.

 

2. Kínálj többféle szállítási/fizetési módot!

Ahogy egyre szélesebb rétegek számára lett elérhető az online rendelés úgy szaporodtak a vevők vásárlási tapasztalatai is. Sokan már konkrét igénnyel érkeznek webáruházunkba az átvétel módjára vonatkozóan, és elvárt szabadságukra szívesen áldoznak is. Számomra például a házhoz szállítás kizárt, szinte mindig átvevőpontra vagy csomagautomatába rendelek, még ha így kicsit drágább is! Igaz ez sokakra pont fordítva is.

 

3. Építs saját közösséget!

Ne rögtön csak a facebook-ra gondoljunk; egy aktív blog vagy fórum is vissza tudja rendszeresen vonzani a korábbi vevőket. Ez pedig hatalmas kincs; maguktól térnek vissza mely által sokkal könnyebb őket újravásárlásra ösztönözni; de plusz releváns tartalmat is generálnak a domain címünk alá, és akár olyan kérdések is megválaszolódnak amit egyébként az ügyfélszolgálatodnak kellene.

 

4. Növeld a sebességedet!

Ma már egyre több webáruház kínál (főleg Budapesten) akár aznapi kiszállítást is. Természetesen ez még sok esetben lehetetlen, de az tény, hogy mindenki szeretné minél hamarabb megkapni a csomagját. Gondold át, hogyan tudnál gyorsítani? Sok kicsi sokra megy! Webáruházad ugye össze van kötve a számlázó szoftverrel? Rendeléseidet át tudod adni tömegesen a szállító partnered felé?

 

5. Használj/készíts YouTube videókat!

Vannak olyan termékek melyekről elég pár kép, van amiről tíz, és van amiről a legjobb egy forgatható panoráma felvétel. Viszont szinte minden termékre igaz, hogy lehet hozzá egy rövid bemutató videót készíteni/keresni. Nem véletlenül rendkívül népszerűek az un. unboxing videók a youtube-on - teljesen más a vizuális inger: tökéletes a végső meggyőzésre! A saját tartalom mindig jobb; de ha már erre adod a fejed ügyelj a kép- és hangminőségre.

 

6. Szerepeltesd termékeidet a közösségi médiában!

A termékek könnyedén importálhatóak facebook oldaladhoz, melyet aztán naponta frissít a megadott címről. Ezáltal könnyedén tudsz hirdetéseket létrehozni közvetlenül a termékekre, amelyeket bizony igen "okosan" fog ajánlani a facebook a felhasználóinak. Telepítsd a Facebook Pixel-t is az oldaladra!


7. Tartalom, tartalom, tartalom!

2022-ben sem fog már labdába rúgni egy olyan webáruház amiben "csak" a termékek elnevezése és leírásuk adja a tartalmat. Készíts minél több hasznos tartalmat, cikket, termékbemutatót, vess fel problémákat amire a te termékeid a megoldás - bármit ami releváns szöveget szolgáltat. A fentebb említett blog/fórum is jó kiegészítés lehet.

 

8. A meglepetés ereje!

Legyen bármilyen is a technikai fejlődés, van amiben nem fogunk változni: mindenki szeret ajándékot kapni. Legyen az egy köszönőkártya, egy termékminta vagy egy kuponkód - nagyon jó kiegészítése a csomagolás tartalmának!


9. Hozd magadhoz közelebb vevőidet!

Az online piac is egyre jobban monopolizálódik; hatalmas a bel- és külföldi multik térnyerése, felvásárlások, összeolvadások, és akkor még a borzalmas chat robotokat nem is említettem. Sokaknak nincs meg a bizalma az ilyen nagy gépezetekkel szemben, így igazán üdítő lehet ha egy webáruházhoz létező emberi arcokat/történeteket tud kötni a látogató: egy csoportkép a csapatról, akár személyes bemutatkozásokkal együtt - verhetetlen!


10. Csak saját domain, zöld lakattal! 

Meglepve tapasztalom de úgy látom még 2022-ben is meg kell említeni: "zöld lakatos" SSL tanúsítvány és saját domain cím nélkül elképesztő hátránnyal indul bármilyen webáruház. Igen-igen, erre a blogra nincs beállítva SSL tanúsítvány, mivel nem éreztük szükségét ebben az esetben.


11. Percre kész készletkijelzés!

Ugye azonnal látja a lehetséges vevő a webáruházadon, hogy egy adott termék készleteden van-e, mennyi idő alatt tudod teljesíteni? Erre ugyanis nem kifogás a "nálunk mindig minden van", mivel ezt a vevő nem tudja másrészt kevésszer igaz... Egyrészt jó visszaigazolás a vevő felé, gyorsítja a vásárlási folyamatot, másrészt igen ösztönző hatású lehet ha valamiből már csak egy-kettő van..


12. Technikai pozícionálás!

Termékkörtől és célcsoporttól függően más és más lehet egy webáruház megjelenésével és működésével kapcsolatos elvárás. Van ahol a vevők 90%-a mobilon adja le megrendelését, van ahol hétfőn munkaidőben asztali gépekről jön a heti forgalom nagy része. Ismerd meg a vevőidet és szokásait, hogy hozzájuk tudd igazítani működésedet! 


13. Legyen azonnal kattintható!

Telefonszámod, üzleted címe ugye kattintható? Nem kell átmásolgatni tárcsázáshoz vagy navigáláshoz? Főleg mobilon ez okozhat bosszúságot.


14. PageSpeed!

Bár a nagy tartalmak szaporodásával a betöltési sebesség helyes értéke egyre kevésbé egzakt és könnyen megállapítható, de természetesen továbbra is súlya van a google helyezésekben és vevőink türelménél. Futtass most egy elemzést az egyébként nemrég megújult https://pagespeed.web.dev oldalon, kevés esetben lesz bizony zöld az érték. Fontos, hogy az elemzés külön veszi a mobil és asztali nézetet. Valószínűleg mindig lehet mit javítani, de ha valamelyik érték 70 alatt van, akkor komolyan neki kell ülni!


15. Jogilag legyen minden rendben!

Évről évre nagyobb a figyelem a hatóságok részéről a webáruházak irányába. Ez egyrészt jó a fehérítés szempontjából, másrészt a tapasztalatok szerint sokszor csak figyelmeztetéssel élnek nem bírsággal ha gyorsan javításra kerülnek a vitatott részek. Ha az ÁSzF-ed vagy az Adatvédelmi nyilatkozatod 2 évnél idősebb, már biztosan nem felel meg a hatályos jogszabályoknak, érdemes konzultálni egy ebben a témában jártas jogértő személlyel. Fontos, hogy ezen fájlok nem csak a weboldalon kell elérhetővé tenni, hanem emailben is megküldeni pdf mellékletként!


16. Csak semmi spam gyanú!

A levelezésnek saját domain cím alatt kell történnie, minden más postafiók tiltólistás. Lehet használni a gmail levelezőt másik email címmel is ha a felület annyira szimpatikus, de a vevők felé ennek nem kell látszódnia. Sok egyéb mellett azért, hogy az SPF, DKIM, DMARC hitelesítések beállíthatóak legyenek, mely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy minél kevesebb levelünk végezze spam mappában. Garancia persze nincs, hiszen fontos faktor a levél tartalma is! Ezen beállításokat a domain cím üzemeltetője tudja a legkönnyebben megtenni, pár perc, érdemes rákérdezni a rendszergazdánknál. Ellenőrizni a https://mxtoolbox.com oldalon lehetséges.


17. Hófehér IP címet!

Részben az előző témához kapcsolódik de másik irányból; folyamatosan szükséges ellenőrizni, hogy IP címünk nem-e került fel valamilyen tiltólistára. Lehet ez akár egy másik weboldal miatt is, ha a webáruházunkat kiszolgáló szerver több domaint is kezel. Tedd is meg most: http://www.anti-abuse.org/multi-rbl-check/ !


18. Zöldülj!

Szerencsére életünk minden területén egyre nagyobb figyelmet kap a környezetvédelem; többek között a felesleges műanyagok használatának kiváltása. Egyre többeknél igen pozitív benyomást és hozzáadott értéket tud jelenteni amikor kibontja a csomagot, és a térkitöltő anyag természetes/lebomló/újrahasznosított/stb. Erre természetesen külön fel is lehet hívni a figyelmet a vásárlás folyamán bárhol.


19. Kiszervezés!

Ha már annyira sok a megrendelés, hogy az emberi fizikai korlátokat szab vagy nem akarunk ezzel a résszel foglalkozni, érdemes elgondolkodni a raktárkészlet tárolásának ill. a csomagolás teljes kiszervezésén. Ezt "fulfillment"-nek hívjuk, google-ben a "fulfillment Magyarországon"-ra rákeresve több vállalkozást is fogunk rá találni.


20. Időzített levelek küldése!

Tapasztalataim szerint meglepően kevesen használják ezt a lehetőséget, pedig sok termékcsoport esetén hatalmas lehetőségek rejlenek benne. Vegyük példaként, hogy eladtunk egy víztisztítót, melyről ismert, hogy 3 havonta cserélni szükséges. Vajon ha minden vevőnk 2,5 hónapnál kap egy emlékeztető emailt, hogy hamarosan szűrőt kell cserélnie és hopp adunk hozzá egy kupont is, mennyivel nő meg az újravásárlás esélye? Sokkal!


21. Kifizetődhet egy külső marketinges!

Könnyű azt gondolni, hogy pl. a facebook vagy instagram profilunk kezelését "valaki majd megoldja házon belül", de ha azt akarjuk eredménye is legyen érdemes külső szakértő segítségét igénybe venni. Elég összetettek ezek a rendszerek ahhoz, hogy igazán nagy tapasztalattal lehessen csak kiemelkedő teljesítményt elérni. Jó alkalmazottat nehéz erre a feladatra találni, és drága is - megoldás lehet egy fix havi díjas rendszerben működő külső marketingest megbízni az oldalak és hirdetések kezelésével.


22. Szerezz értékeléseket!

A termékkereső oldalakon az árak után rögtön ezen értékeket futják át az érdeklődő szemek, igen fontos tehát sok és jó értékelést összegyűjtenünk. Ha nincs semmi gond az ügymenetünkben ennek mennie kell magától, persze ösztönözni lehet a vevőinket. Ha pedig rossz értékelések jönnek az is fontos információ, azonnal kezelni szükséges. Nem csak a termékkeresőknél, hanem a webáruházon elhelyezett külső értékelő szolgáltatás kijelzése is nagyon hasznos.


Nagyon köszönöm a figyelmedet, amennyiben további kérdésed merülne fel, megtalálsz a bolthely.hu -n keresztül.